Hoppa till innehåll

Gör Parkbänkar mer tillgängliga för Personer med Funktionsnedsättningar

Offentliga parker utgör en viktig del av varje samhälle och de erbjuder utrymmen för avkoppling, social samvaro och rekreation. Parkbänkar spelar en avgörande roll för att förbättra parkupplevelsen. Att säkerställa att dessa bänkar är tillgängliga för alla, inklusive personer med funktionsnedsättningar, är en viktig aspekt av att skapa inkluderande offentliga platser.

Parksoffa med rullstolsplats

1. Välj Rätt Plats

Det första steget för att skapa tillgängliga parkbänkar är att välja rätt plats. Välj en plan och stabil mark som är lätt att navigera för personer som använder hjälpmedel som rullstolar eller gåstöd. Undvik att placera bänkar på ojämn terräng, grusvägar eller områden med brant lutning, eftersom detta kan vara utmanande för personer med begränsad rörlighet.

2. Erbjud Tillräckligt Med Utrymme

En av de viktigaste övervägandena när det gäller bänkplacering är att se till att det finns tillräckligt med utrymme runt den. Att erbjuda tillräcklig frirum gör det möjligt för personer att närma sig, förflytta sig till eller lämna bänken bekvämt. Den generella riktlinjen är att ha ett klart utrymme på minst 75 x 120 cm intill bänken för att rymma en rullstol eller ett rörelsehjälpmedel.

3. Välj Tillgängliga Bänkdesigner

När du väljer bänkdesigner ska du leta efter de som är speciellt utformade med tillgänglighet i åtanke. Leta efter funktioner som armstöd och ryggstöd som kan ge ytterligare stöd och stabilitet för personer med funktionsnedsättningar. Bänkar med förlängda sittytor eller bredare dimensioner kan också vara mer tillmötesgående.

ljung park bork picknikbord

PICKNICKBORD LJUNG MED RYGGSTÖD & FÖRLÄNGD BORDSKIVA 220 CM

4. Integrera Överföringshjälpmedel

För personer som använder rullstolar är det viktigt att inkludera överföringshjälpmedel som armstöd eller handtag på bänken. Dessa hjälpmedel underlättar övergången från deras hjälpmedel till bänken och vice versa. Överföringshjälpmedel kan avsevärt förbättra användbarheten av parkbänkar för personer med funktionsnedsättningar.

5. Säkerställ Korrekta Höjder

Bänkens höjd spelar roll när det gäller tillgänglighet. Den standardiserade sitsens höjd för parkbänkar ligger vanligtvis runt 43 till 48 cm. Men för ökad tillgänglighet, överväg att erbjuda ett urval av bänkhöjder för att tillgodose olika behov. Lägre bänkar är mer tillgängliga för personer som har svårigheter med högre sittplatser.

6. Använd Tillgängliga Material

De material som används för parkbänkar kan också påverka tillgängligheten. Välj material som är bekväma och enkla att greppa, som trä eller plastbelagt metall. Undvik material som blir obehagligt varma eller kalla i extrema väderförhållanden. Texturerade ytor på bänken kan också hjälpa till att förhindra halka.

7. Erbjud Skugga och Komfort

Inkluderande design sträcker sig bortom fysisk tillgänglighet. Överväg att lägga till skuggstrukturer eller närliggande träd för att ge lindring från solen. Dessutom kan bänkar med kuddar eller sittöverdrag öka komforten för alla parkbesökare, inklusive personer med funktionsnedsättningar.

8. Säkerställ Tydlig Skyltning

Effektiv skyltning är avgörande för att vägleda parkbesökare till tillgängliga bänkar. Tydligt markerade gångvägar och skyltar som anger platsen för tillgängliga bänkar kan göra det enklare för personer med funktionsnedsättningar att hitta och använda dem.

9. Reguljär Underhåll och Inspektion

För att hålla parkbänkar tillgängliga över tid är det viktigt att etablera en underhållsrutin. Inspektera regelbundet bänkarna för slitage, lösa komponenter eller skador som kan påverka tillgängligheten. Åtgärda eventuella problem snabbt för att säkerställa en säker och välkomnande parkmiljö.

10. Samla In Återkoppling

Slutligen får du inte underskatta värdet av återkoppling från parkbesökare med funktionsnedsättningar. De kan ge värdefulla insikter om effektiviteten av din parks tillgänglighetsfunktioner, inklusive bänkarna. Lyssna på deras förslag och gör förbättringar efter deras feedback.

Sammanfattningsvis är det att göra parkbänkar mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar en avgörande aspekt av att skapa inkluderande offentliga platser. Genom noggrant övervägande av bänkens placering, design, material och bekvämligheter kan parker bli välkomnande miljöer för individer i alla förmågor. Tillgänglighet är inte bara ett lagkrav på många platser, utan också en moralisk plikt som främjar en känsla av tillhörighet och gemenskap för alla.

CityPro Logotyp

Denna sida administreras av CityPro.se, en del av Skyltab i Väst AB.

Vi har ett brett sortiment av reklam- och uteprodukter.

Vi prioriterar miljövänliga åtgärder och har snabba leveranser över hela Sverige.

Vi strävar efter en användarvänlig webbshop för både företag och privatpersoner.

Vi är engagerade i att minska vårt miljöavtryck.

Vi har varit online sedan 2009.